Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Tento recept predstavuje skvelé a klasické hlavné jedlo, ktoré odporúčam podávať v chladných mesiacoch. Ak chcete Chili Con Carne občas obmeniť alebo spestriť, je dobré okrem zmeny prílohy nahradiť napríklad červenú fazuľu za cícer, prípadne na spestrenie použiť aj kukuricu. Rovnako je možné chili zapiecť v zemiakovom pyré. Ak náhodou urobíte jedla viac ako dokážete spotrebovať, odporúča sa zvyšok zamraziť.
Porcie: 4
Príprava: 1 hod.
Ingrediencie:
1 PL oleja
1 veľká cibuľa
1 červená chilli paprika (druh podľa vlastného uváženia a odolnosti)
2 strúčiky cesnaku (olúpané)
1 PL mletého chilli (ak sa vám to zdá veľa, stačí aj 1/2)
1 ČL rasce
1 ČL mletej červenej papriky (sladkej)
500 g mletého hovädzieho mäsa
1 hovädzí bujón
400 g nakrájaných paradajok
1/2 ČL sušeného majoránu
1 ČL cukru
2 PL rajčinového pretlaku
410 g zaváranej červenej fazule
Kyslá smotana
Soľ a čierne korenie na dochutenie
Postup:
Najprv si pripravíme potrebnú zeleninu. Cibuľu nakrájame na malé, cca 5 mm kúsky. Ďalej rozkrojíme pozdĺžne chilli papričku, odstránime stopku a v prípade, ak nechceme mať príliš pikantné jedlo, môžeme odstrániť aj semiačka. Takto očistenú chilli papričku nakrájame na drobno. Na záver si ešte na drobno nasekáme strúčiky cesnaku.
Ďalším krokom v príprave jedla bude umiestniť panvicu na stredne silný oheň, pridať olej a nechať ho rozpáliť cca 1 - 2 minúty. Do takto rozpáleného oleja vložíme nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju necháme cca 5 minút restovať, resp. kým nezačne byť mäkká a sklovitá. Následne pridáme do panvice nakrájané chilli, cesnak, mleté chilli, mletú sladkú papriku a rascu. Za občasného miešania necháme celú zmes restovať ďalších cca 5 minút.
Do takto pripraveného základu pridáme mleté hovädzie mäso. Všetko spolu za stáleho miešania restujeme ďalších cca 5 minút, resp. až kým všetko mäso nestratí svoju ružovú farbu. Je vhodné, aby bolo mäso radšej mierne opražené a zhnednuté, než udusené.
Toto je vhodná chvíľka, aby sme začali pripravovať omáčku. V 300 ml teplej vody rozmiešame rozdrobenú bujónovú kocku. Keď je dôkladne rozmiešaná, podlejeme s vodou mäso v panvici. Do panvice pridáme aj nakrájané paradajky, majorán, cukor, soľ a čierne korenie. Na záver pridáme ešte rajčinový pretlak a všetko spolu dôkladne premiešame.
Takto pripravenú zmes privedieme do varu a následne zakryjeme a za občasného premiešania necháme na miernom ohni pomaly vrieť cca 20 min. Dôležité je sledovať, aby sa omáčka nepripálila o dno panvice, prípadne, aby príliš nezhustla. V takom prípade je potrebné pridať trochu vody.
Kým sa nám zmes varí, otvoríme zaváranú fazuľu a prepláchneme ju v sitku cez vodu. Opláchnutú fazuľu následne pridáme do panvice. Panvicu necháme odkrytú a zmes privedieme na slabou ohni k varu. Následne ju necháme vrieť ďalších cca 10 minút. Ak máme pocit, že je jedlo príliš suché, prilejeme podľa potreby vodu. V prípade, že sa nám zdá jedlo málo pikantné, môžeme ho ešte dochutiť mletým chilli. Následne zhasneme pod panvicou plameň a hrniec zakryjeme pokrievkou. Jedlo necháme ešte odležať cca 10 minút a môže sa podávať.
Pri podávaní nesmieme zabudnúť pridať na Chili con carne kyslú smotanu a jedlo dozdobiť zeleninou.
Ako prílohu k jedlu je možné podávať dlhú ryžu, pečivo alebo tradičné mexické placky.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie