Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Príjemne pikantné zelené dochucovadlo do jedál s jednoduchou prípravou.
Ingrediencie:
1 kg petržlenovej vňate
1 kg zelerovej vňate
1 kg cesnaku
1 kg chilli (štandardne sa používajú cherry, ak však túžite po štipľavejšej zmesi, môžete použiť aj inú odrodu)
1 kg soli
Postup:
V mlynčeku najemno zomelieme petržlenovú a zelerovú vňať, očistené strúčiky cesnaku a chilli (štandardne sa používajú cherry, ak však túžite po štipľavejšej zmesi, môžete použiť aj inú odrodu - viď. Stupnica štipľavosti). Dobré je počas mletia prekladať jednotlivé zložky. Lepšie sa tak vzájomne premiešajú. Následne sa takto pripravená zmes zasype soľou a dôkladne premieša. Takto pripravenú zelenú masu odložíte na chladné miesto (pivnica, chladnička atď.) na cca 12 – 24 hodín. Príležitostne môžete dôkladne zmes pozatláčať aby sa odstránil prebytočný vzduch. Po odstátí zmesou naplníte zaváraninové poháriky, najlepšie 2 – 3 dcl. Počas napĺňania dôkladne zatláčajte zmes, aby nezostali v pohároch vzduchové bublinky. Nakoľko je plpa zarábaná so soľou, nepotrebuje ďalšiu konzerváciu a je pripravená na dlhodobé uskladnenie v pivnici.
Tip:
Pri používaní nezabudnite, že plpa obsahuje veľa soli a tak pri dochucovaní netreba ďalšie solenie jedál. Osobne som si toto dochucovadlo obľúbil predovšetkým na dochucovanie polievok. Rovnako je dobré používať plpu na marinovanie mäsa a je samozrejme len na vás, aké nové spôsoby využitia plpy nájdete.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie