Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
(ljuto = pálivé) je tradičná balkánska príloha k jedlám. V závislosti od regiónu sa mení aj zloženie. Hlavnými ingredienciami sú zväčša: paradajky, papriky, baklažány, cibule, chilli atď. Fantastická príloha k mäsu.
Ingrediencie:
3 kg rajčín
2 kg červených paprík (nakrájané na drobné kúsky)
2 kg žltých paprík (nakrájané na drobné kúsky)
6 ks čerstvých chilli Bulgarian Carrot (nadrobno nakrájané)
150 g cukru
150 ml rastlinného oleja
150 ml octu
3 PL mletého čierneho korenia
1 hlavičku väčšieho cesnaku (očistené a najemno nakrájané strúčiky)
soľ (cca 150 g, ale lepšie dochucovať podľa vlastnej chuti)
Postup:
Rajčiny oblanšírujeme a následne z nich stiahneme kožu, rozmixujeme a dáme variť na slabom ohni cca 30 minút. K rajčinám pridáme nakrájané papriky a chilli, olej, ocot, cukor, čierne korenie, cesnak, soľ a všetko dôkladne premiešame.
Vo varení pokračujeme cca 1,5 hod., resp. kým celá zmes dostatočne nezhustne. Hotovú zmes môžeme naložiť do pohárov a používať v čerstvom stave uloženú v chladničke, alebo si Ljutenicu vysterilizovať a dlhodobo skladovať.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie