Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
S tradičným mexickým resp. Texaským jedlom Chili con carne ste sa už určite stretli. No málokto pozná jeho vegetariánsku verziu. Možno si poviete, že aké už to len môže byť jedlo bez mäsa. Možno vás však Chili sin carne prekvapí a zistíte, že ste toto jedinečné jedlo neprávom zavrhli. Verím, že si aj táto verzia nájde svojich vyznávačov.
Príprava: 2 hod. 20 min.
Porcie: 6
Ingrediencie:
400 g fazule (je dobré použiť dva druhy, najlepšie červenú a čiernu)
200 – 450 g tofu syra
2 stredne veľké cibule (nakrájané na drobno)
1 veľký zemiak (nakrájaný na kocky)
2 strúčiky cesnaku (nakrájané na drobno)
400 g olúpaných a nakrájaných rajčín
250 g nakrájaných hríbov
4 - 5 PL rajčinového pretlaku
3 PL sójovej omáčky
zeleninový vývar
koriander
1/2 rímskej rasce
1 Habanero chilli paprička (nakrájaná na drobno)
1 Jamaica Red chilli
1 – 3 PL mletého chilli (najlepšie, ak je údené)
1 bobkový list
hnedý cukor
čierne korenie
1 ČL soli
kyslá smotana
strúhaný syr
Postup:
Najprv si fazuľu prepláchneme v studenej vode a následne ju necháme namočenú vo vode počas noci (cca 12 hod.). Namočená fazuľa sa scedí a vloží do hlbokej panvice a zaleje vodou. Fazuľu varíme zakrytú pokrievkou cca 1 hodinu, respektíve až kým nie je mäkká. Ak však fazuľu nemáme uvarenú a nemáme ani čas na jej varenie, použijeme jednoducho fazuľu z konzervy.
Na oleji opražíme rímsku rascu. Následne pridáme mleté chilli a spolu pražíme až do peknej tmavej farby. Potom pridáme cibuľku a restujeme cca 5 minút. Ďalej pridáme nakrájaný zemiak a restujeme ďalších cca 5 min. Potom pridáme cesnak a ešte krátko cca 1 min. pokračujeme v restovaní. Do takto pripraveného základu pridáme cukor (resp. javorový sirup) a necháme zmes skaramelizovať. Pre zlepšenie chute je zaujímavé pridať aj trochu whisky. Následne prilejeme rajčinový pretlak, pridáme nakrájané rajčiny, hríby, nakrájané Habanero a Jamaica Red (ak nechceme, aby bolo jedlo príliš pikantné, je dobré vopred odstrániť z chilli papričiek semiačka), uvarenú fazuľu, hríby, tofu syr, bobkový list, koriander, sójovú omáčku a podlejeme vývarom. Všetko dôkladne premiešame a na miernom ohni necháme za občasného miešania variť cca 1 hodinu. Následne dochutíme čiernym korením, soľou a cukrom, necháme prevrieť a jedlo je hotové.
Odporúčanie:
Chili sin carne chutí lepšie na druhý deň, než v deň prípravy. Jedlo je dobré podávať s kopčekom kyslej smotany, ktorá zjemňuje pikantnú chuť a prípadne aj so strúhaným syrom.
Pre spestrenie je dobré používať okrem fazule aj kukuricu.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie