Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Falafel je jedlo veľmi obľúbené na strednom východe ako fast food. Tradične sa podáva v arabskom chlebe so šalátom, paradajkami a tahini (pastou z mletých sezamových semiačok). Môže sa však podávať aj so šalátom, alebo s hummusom a tahini. Falafel si určite nájde svojich priaznivcov hlavne medzi vegetariánmi. Výhodou tohto jedla je, že sa môže podávať ako predjedlo, ale aj ako hlavné jedlo.
Príprava: 15 minút
Dĺžka varenia: 1 hod. 45 min.
Počet porcií: 4
Ingrediencie:
220 g cíceru
1 veľká cibuľa (nasekaná)
2 strúčiky cesnaku (nasekaného)
3 PL čerstvého petržlenu (nasekaného)
1 ČL koriandra
1 ČL rasce
2 PL múky
soľ
čierne korenie
olej na vysmážanie
Príprava:
Nasypeme cícer do misky a zalejeme ho studenou vodou, najlepšie večer pred varením (cca 12 hod. vopred). Takto pripravený cícer si scedíme a vložíme do hlbokej panvice. Zalejeme ho vodou a privedieme k varu. Vodu s cícerom privedieme do varu a necháme vrieť cca 5 minút, potom znížime teplotu a necháme na miernom ohni variť cca 1 hodinu. Takto uvarený cícer scedíme a necháme vychladnúť cca 15 minút. Potom vložíme cícer, cesnak, cibuľu, koriander, rascu, soľ a čierne korenie (podľa chuti) do mixéra. Na záver pridáme ešte múku. Všetky ingrediencie rozmixujeme, výsledkom by malo byť husté cesto. Z takéhoto cesta si vyrobíme malé guľôčky o veľkosti zhruba pingpongovej loptičky, ktoré jemne sploštíme. Takto pripravené guľôčky sa vysmážajú v oleji na cca 350 °C, až kým nie sú zlatohnedé t.j. cca 5 - 7 minút.
Falafel sa podáva horúce.
V prípade, že chcete vyskúšať izraelskú verziu falafel, odporúča sa podávať guľôčky s pálivou chilli pastou harissa.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie