Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Lablabi (Tuniský dusený cícer)
Táto cícerová polievka predstavuje tradičné tuniské pouličné jedno. Podáva sa ochutená s pálivou chilli pastou harissa. Ak budete mať možnosť vyskúšať pravé pouličné Lablabi, neváhajte. Stojí to za ten kulinársky zážitok.
Čas prípravy: cca 1 hodinu
Počet porcií: 4
Lablabi je najlepšia, keď sa na jej prípravu používa sušený cícer. Niekto síce používa fazuľu, no takú chuť nikdy nedosiahne. Jedinečnú a delikátnu chuť polievky dosiahneme vďaka pomalému vareniu na miernom ohni cca 1 hodinu. Ak chcete zachovať atmosféru podávania tohto jedinečného jedla, odporúčam podávať k jedlu arabský chlieb, krehký šalát a mätový čaj.
Ingrediencie:
220 g sušeného cíceru (namočený najmenej 4 hodiny pred prípravou)
6 strúčikov cesnaku (olúpaných)
1 bobkový list
1 ČL soli
4 ČL opekaných semiačok rasce
1 PL harissa (prípadne podľa vlastného uváženia a odolnosti)
cca 4 šálky starého chleba (najlepšie arabského)
konzervovaný citrón
4 vajcia (voliteľné)
3 PL panenského olivového oleja a plus ďalší na servírovanie
šťava z jedného citróna
4 PL nasekaného čerstvého petržlenu
2 až 3 sušené paradajky naložené v extra-virgin olivovom oleji, nakrájané na drobno
2 až 3 PL prepláchnutých a nahrubo nakrájaných kapár
Postup:
Najprv si scedíme si cícer. Následne cícer vložíme do stredne veľkého hrnca, ktorý je do dvoch štvrtín napustený vodou. Pridáme tri strúčiky cesnaku a bobkový list. Potom zapneme pod hrncom oheň a na strednej teplote necháme obsah vrieť. Cícer varíme cca 45 minút, teda až do momentu, kým nie je cícer takmer mäkký. Následne pridáme jednu čajovú lyžičku soli a pokračujeme vo varení ďalších 15 až 30 minút, t.j. kým nie je cícer úplne mäkký. Len čo je cícer mäkký, vyberieme bobkový list. Ak si chcete skrátiť čas prípravy, je možné si cícer uvariť vopred a po ochladení uskladniť pár dni v chladničke, alebo zamrazený aj dlhodobejšie. Čerstvý je však samozrejme najlepší.
Hneď ako máme uvarený cícer, môžeme pristúpiť k príprave samotnej polievky. Do hrnca pridáme zvyšný cesnak, ktorý nasekáme na drobno, 2 čajové lyžičky rasce a harissu. Hrniec zakryjeme pokrievkou a obsah necháme variť na miernom ohni cca 25 minút. Kým sa nám varí polievka, pripravíme si oblohu (ozdoby). Jeden deň starý chlieb (najlepšie arabský) si natrháme na malé kúsky. Následne opláchneme zaváraný citrón a odstránime z neho semiačka (možné je odstrániť aj šupu z citrónu). Pozdĺžne citrón prerežeme na polovicu a nakrájame na tenké kúsky. V prípade, že použijete na prípravu polievky vajcia, je potrebné ich rozbiť po jednom do naberačky a vkladať do vriacej vody. Takto ich varíme cca 3 minúty. Potom sa preložia do nádoby so studenou vodou, kde budú umiestnené až do momentu servírovania polievky. Do polievky pridáme 3 polievkové lyžice olivového oleja a polovicu šťavy z citróna. Následne necháme polievku variť ďalších 5 minút. Potom ju ochutnáme. Mala by byť korenistá, avšak nie príliš slaná. Natrhaný chlieb rozdelíme rovnomerne do štyroch hlbokých misiek, do ktorých nalejeme polievku. Na vrch polievky umiestnime vajce. Polievka sa ešte dozdobí niekoľkými kolieskami konzervovaného citrónu, nasekaným petržlenom, sušenými paradajkami, kaparami, kôpkou harissy a štipkou rasce. Takto pripravená polievka sa ešte jemne poleje olivovým olejom a zvyšnou citrónovou šťavou. Druhou možnosťou je všetky tieto ingrediencie uložiť do malých misiek na stôl, aby si každý mohol naberať podľa vlastnej chuti. Pred nalievaním polievky je dôležité dôkladne ju premiešať.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie