Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
História Chili Con Carne
Samotný názov jedla je španielskeho pôvodu a dal by sa preložiť ako Chilli s mäsom. Chili con carne je pokladané za oficiálne (národné) jedlo v štáte Texas. Jeho vznik sa však kladie buď do Mexického štátu Chihuahua, kde malo vzniknúť niekedy okolo roku 1840, alebo do Mexického mesta Ensenada a roku 1880. V Texase vám však povedia, že Chili Con Carne vynašli kovboji, keď preháňali stáda kráv po rovinách. Tak či onak, ide o vynikajúce jedlo s ľahkou prípravou a množstvom variácií podávania.
Dnes je hlavná odlišnosť medzi Mexickou a Texaskou verziou jedla v tom, že kým v Texase používajú len veľké a červené chilli v Mexiku uprednostňujú zelené odrody. Vegetariánskou verziou tohto jedla je Chili sin carne.
Porcie: 6
Príprava: 3 hod.
Ingrediencie:
425 g sušenej červenej fazule (môže byť aj zaváraná, ak nemáte veľa času)
1 PL rastlinného oleja
1 veľká cibuľa rozkrojená na štvrtky
1 Jamaica Red chilli nasekaná na drobno
450 g mletého hovädzieho mäsa
400 g paradajok
1 jemne pálivá zelená chilli paprička (napr. Anaheim)
2 ČL najemno nasekaného Jalapeno chilli
240 ml kečupu
1 PL mletého chilli
1 1/2 ČL soli
Cayennské a čierne korenie na dochutenie
1 malý bobkový list
Postup:
Najprv si fazuľu prepláchneme v studenej vode a následne ju necháme namočenú vo vode počas noci (cca 12 hod.). Namočená fazuľa sa scedí a vloží do hlbokej panvice a zaleje vodou. Fazuľu varíme zakrytú pokrievkou cca 1 hodinu, respektíve až kým nie je mäkká. Hotovú fazuľu scedíme. Následne si v panvici na oleji osmažíme cibuľu do sklovita, pridáme korenie a mleté hovädzie mäso. Všetko spolu dobre premiešame a jemne osmažíme. Potom pridáme nakrájané rajčiny, chilli a ostatné prísady. Panvicu zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni necháme obsah za občasného miešania vrieť cca 1,5 hod. V prípade, že sa zmes stáva príliš suchou, je potrebné podliať trochou vody aby sa nepripálila k panvici. Následne pridáme fazuľu a necháme prevrieť.
Ako prílohu k jedlu je možné podávať dlhú ryžu, pečivo alebo tradičné mexické placky. Odporúča sa aj kyslá smotana, ale to už je len na vás.
Info nielen pre hubárov - pridaním hríbov do jedla nič nepokazíte.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie