Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Asi nie je nikto, kto by občas nepohrdol nejakým koláčom. A je jedno, či ho budete len pripravovať, alebo aj jesť. Pravdou však je, že občas padne vhod skúsiť niečo nové, úplne iné. A práve to je prípad nášho Aztéckeho čokoládového tajomstva. Za čokoládu vďačíme neslávnym španielskym conquistadorom, ktorí doniesli čokoládu do Európy z dnešného Mexika. Aztékovia v čase príchodu dobyvateľov pokladali kakao, a teda aj čokoládu, za nápoj bohov. Rozomleté kakaové bôby, resp. samotné kakao pili ochutené s chilli, škoricou a medom. Tento nápoj sa nazýval Xocolatl. Často bol podávaný počas dôležitých obradov a bol tiež považovaný za liek proti únave.
Táto úžasná drobná cukrovinka z čokolády je husto pokrytá opekanými semienkami tekvice, ancho chilli, škoricou a mletou paprikou. V zimných mesiacoch predstavuje chutný, sezónny a korenený pôžitok.
Ingrediencie:
50 - 100 g olúpaných a neosolených tekvicových semien
1/4 čl mletej červenej papriky, plus štipka navyše
3/4 čl škorice, plus štipka navyše
3/4 čl mletého ancho chilli plus štipka navyše
340 g horkej alebo polosladkej čokolády
Postup:
Olúpané tekvicové semiačka vložíme na mierne predhriatu panvicu. Semienka opekáme cca 5 minút. Niekedy zvyknú jemne strieľať, keď sa z nich začne uvoľňovať olej a vlhkosť. Následne semiačka stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
Zatiaľ si roztopíme čokoládu podľa pokynov výrobcu. Keď je rozpustená, pridáme škoricu, mletú papriku a väčšinu tekvicových semienok. Ostatné si odložíme na ozdobenie povrchu. Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešame a rozotrieme na plochý pekáč, ktorý najprv vystelieme voskovým papierom na pečenie. Na záver povrch posypeme zvyšnými semiačkami a môžeme aj trochu okoreniť s chilli. Takto pripravený pekáč vložíme na cca 5 minút do mrazničky, alebo keď mrzne, za okno. Po vytvrdnutí čokoládovú platňu nalámeme na menšie kúsky a môžeme podávať. Ak práve nemáme chuť, resp. chceme mať pripravené netradičné prekvapenie pre návštevy, stačí túto netradičnú cukrovinku vložiť do vzduchotesného sáčika a odložiť do chladničky.
Poznámka:
Aztécke čokoládové tajomstvo je však najlepšie v priebehu prvých dvoch dní.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie