Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Jedná sa o sýty čokoládový koláč so štipkou ohňa, ktorý zachováva tradíciu Mayov. Inak viete, že práve Montezuma naučil piť čokoládu dobyvateľa Hernanda Cortéza a že Montezuma konzumoval čokoládu vždy pred návštevou svojho háremu, čo viedlo k domnienke, že čokoláda je afrodiziakum? A viete, že pôvodne sa čokoláda pripravovala s chilli?
Ingrediencie:
220 g masla
125 g neosladeného kakaa
1 PL instantnej kávy (nepovinné)
250 ml vody
250 g nepreosiatej polohrubej múky
330 g svetlého hnedého cukru
1 čl kypriaceho prášku
2 čl mletej škorice
1/2 čl soli
1 sladené kondenzované mlieko
2 vajcia
1 čl vanilkového extraktu
2 čl mletého chilli
1 čl mletého anízu alebo arómy (nepovinné)
100 g rozdrvených opekaných mandlí
100 g rozdrvených opekaných lieskovcov
Poleva:
55 g masla
1 PL instantnej kávy (nepovinné)
125 g neosladeného kakaa
110 g práškového cukru
1 čl mletej škorice
1 čl vanilkového cukru
Postup:
Predhrejeme rúru na cca 180 C. V malej panvici zatiaľ roztopíme maslo a následne primiešame kakaový prášok, prípadne aj kávu. Následne sa všetko podleje vodou, privedie do varu a odstaví z plameňa. Vo veľkej miešacej mise zmiešame múku, hnedý cukor, kypriaci prášok, škoricu, soľ a mleté chilli. Po dôkladnom premiešaní pridáme vychladenú kakaovú zmes, ktorú sme si predtým pripravili na panvici a dôkladne všetko spolu premiešame. Do takto pripravenej masy primiešame 1/3 kondenzovaného mlieka, vajcia, aníz a vanilku. Hotovú zmes prelejeme do vymasteného pekáča a vložíme do predhriatej rúry. Koláč pečieme cca 15 minút, resp. až kým nie je koláč natoľko upečený, že keď naň jemne zatlačíme cesto sa samovoľne odpruží.
Poleva:
Kým sa pečie koláč, pripravíme si polevu. V malej panvici roztopíme maslo a vmiešame doň kakao, kávu a škoricu. Po rozmiešaní pridáme zvyšok kondenzovaného mlieka a práškový cukor. Dôkladne rozmiešanú polevu vylejeme na ešte horúci koláč.
Tip:
Takto pripravený koláč je najlepšie podávať teplý s vanilkovou zmrzlinou.
Poznámka:
Ak máte pocit, že je vaša poleva príliš riedka, je potrebné pridať kakao, alebo práškový cukor. Naopak, ak je moc hustá, stačí pridať trochu mlieka.
Káva v tomto recepte je len pre tých, ktorí obľubujú túto plodinu. Samotný koláč bez kávy nestráca nič zo svojej jedinečnosti.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie