Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Páj (pie) patrí medzi najobľúbenejšie koláče. Pečie sa z rôznymi, väčšinou ovocnými náplňami. V našom prípade je náplň obohatená o jedinečnú chuť chilli papričiek Ancho. Koláč chutí fantasticky, keď sa podáva s kopčekom zmrzliny alebo šľahačky.
Prísady na krehké cesto:
3-6 PL ľadovej vody
2 čajové šálky hladkej múky špeciál
1 PL cukru
1/2 čl soli
250 g masla
1 vajce
Prísady na plnku:
220 g masla
2 vajcia
65 g múky
110 g kryštálového cukru
110 g hnedého cukru
50 g opekaných vlašských orechov
50 g opekaných pekanových orechov
180 g polosladkých čokoládových lupienkov
3/4 čl mletého chilli ancho (viď. poznámka)
Postup na prípravu cesta:
Maslo ešte studené pokrájame na malé kúsky. Takto pripravené maslo vložíme do misky na miešanie a pridáme múku a trochu ľadovej vody (najlepšie vychladenej v chladničke). Následne jednotlivé komponenty spolu dôkladne vymiešame. Ak je cesto príliš suché a nespája sa, pridáme ešte trochu vody. S vodou však opatrne - najlepšie pridávať po lyžiciach. Inak cesto zatvrdne. Cesto sa môže aj jemne rozpadávať, to vôbec nie je na škodu. Následne cesto vyberieme a na doske rozdelíme na dve kôpky. Prvú kôpku zabalíme do potravinárskej fólie a dôkladne na doske roztlačíme a necháme cca 30 minút odležať v chladničke. Takto pripravené cesto následne jemne rozvaľkáme na pomúčenej doske. Dávame pozor, aby sme udržali kruhový tvar cesta. Následne si cesto namotáme na valček a prenesieme na kruhovú formu na pečenie. Na forme cesto dôkladne pozatláčame a prevísajúce kúsky cesta odrežeme. Do dna následne urobíme viacero jemných otvorov vidličkou. Potom cesto vložíme do rúry a krátko pečieme na 180 °C. Nezabúdajte, že koláč sa bude piecť ešte raz s plnkou, takže by nebolo vhodné, aby ste ho prepiekli.
Druhú polovičku cesta môžete použiť buď na mriežkovanie vrchnej strany koláča po naplnení plnkou, alebo si ho odložte do mrazničky na ďalšie pečenie. Ušetríte si tým čas. :-P
Postup na prípravu náplne:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Roztopíme maslo a necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu. V stredne veľkej mise vyšľaháme vajcia, až kým nie sú tuhé. Následne pridáme múku a cukor a miešame opatrne, až kým nie je zmes hladká. Do takto vymiešanej zmesi pridáme vychladené maslo a dôkladne vymiešame. Následne pridáme orechy, čokoládové lupienky a mleté chilli a vymiešame. Takto pripravenú zmes nalejeme na predpečený a vychladený korpus. Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 30 - 40 minút. Koláč sa podáva najlepšie teplý s čerstvou šľahačkou.
Poznámka:
Nenahradzujte chilli práškom. Najlepšie použiť sušené Ancho papričky, ktoré sa ponoria do vody na cca 30 minút, potom sa zlejú a pomelú.
Korpus po upečení nechajte aspoň na cca 15 minút vychladnúť a až potom doň vlejte plnku.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie