Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Salsou sa v mexickej kuchyni označujú špecifické pikantné omáčky, vyrobené z rôznych druhov zeleniny a ovocia (najčastejšie z rajčín, kukurice alebo tomatilla). Sú určené na namáčanie tortilla chipsov alebo na plnenie mnohých druhov jedál. Konzistencia sa pohybuje od hutnej až po úplne hladkú.
Dĺžka prípravy: 55 min.
Množstvo: cca 750 ml
Ingrediencie:
1 sušenú chilli papričku Ancho odstopkovanú a bez semiačok
1 sušenú chilli papričku Anaheim odstopkovanú a bez semiačok
2 sušené chilli papričky Chipotle odstopkované a bez semiačok
1 Pl sušeného oregana
1 PL semiačok rasce
1PL semiačok koriandra
250 ml teplej vody
8 ks rajčín stredne veľkých, nakrájaných na štvrtiny
1 stredne veľká biela cibuľa, nakrájaná na drobno
3 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja extra virgin
soľ
čerstvé mleté čierne korenie
2 stopky koriandra
1 PL cukru
šťava z jednej limetky
Postup:
Roztrháme všetky chilli (Ancho, Anaheim, Chipotle) na veľké kúsky a opečieme nasucho v panvici na stredne silnom ohni, zhruba 2 minúty, t.j. až kým mierne nezmenia farbu. Následne pridáme do panvice oregano, semiačka koriandru a rasce a pokračujeme v opekaní 2 až 3 minúty. Panvicu následne stiahneme z plameňa, opatrne všetko podlejeme teplou vodou a zakryjeme pokrievkou. Panvicu opätovne položíme nad plameň a na miernom ohni necháme celý obsah vrieť cca 15 minút. Následne predhrejeme gril. Akonáhle je pripravený, umiestnime naň grilovací pekáč s paradajkami, cibuľou a strúčikmi cesnaku. Celý pekáč rovnomerne pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme čiernym korením. Na záver pridáme ešte nasekané stopky koriandru. Na grilovacom pekáči všetko pekne pečieme, až kým nie je všetko jemne spečené, cca 10 minút. Vôbec sa netreba báť ak niektoré kúsky budú na okrajoch až spálené. Do mixéra vložíme pripravenú chilli zmes z panvice a rozmixujeme na jemný krém. Následne zoberieme ugrilovanú zeleninovú zmes a vložíme k chilli do mixéra.
Dôležité upozornenie: do mixéra vkladáme všetko horúce!!
V mixéri všetko spolu mixujeme, až kým nevznikne jemný krém. V prípade, že máte menší mixér, pred vložením zeleniny si rozdeľte chilli a aj zeleninu na dva rovnaké diely a spracujte ich samostatne. Akonáhle je zmes dôkladne rozmixovaná, preleje sa do hrnca a umiestni na slabý oheň. Ak máme pocit, že je salsa príliš hustá, môžeme doliať trochu vody. Na záver ešte primiešame do salsy cukor, šťavu z limetky a podľa chuti dosolíme resp. dochutíme čiernym korením a môžeme podávať.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie