Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Pestovanie chilli (čili) papričiek je veľmi jednoduché a nie je nad to, vypestovať si vlastné chilli. Vďaka tomu môžete mať zdravé štipľavé papričky, ktoré sú nielen chutné, ale aj liečivé, a to aj bez chemických postrekov a urýchľovačov dozrievania.
Najprv sa treba rozhodnúť, aké chilli papričky chcete pestovať. Rozhodujúcim faktorom v tejto súvislosti je účel pestovania. Ak chcem mať papričky na ozdobu, tak si vyberiem menšie, farebnejšie odrody so zaujímavým tvarom a bohatou úrodou. Prípadne viacročné odrody vhodné na bonsaje. Ak ale chcete papričky za účelom trošku si urobiť život pálivejší, odporúčam najprv si preštudovať Tabuľku štipľavosti na tejto stránke.
Ak ste si už tabuľku štipľavosti preštudovali, získali ste určitú predstavu o tom, aké druhy chilli si chcete nasadiť a pestovať. Možno v priebehu roka dôjdete k rozhodnutiu, že budúci rok budete chcieť štipľavejšie, alebo naopak, menej štipľavé odrody. Treba ale povedať, že štipľavosť chilli papričiek tej istej odrody sa líši od rastlinky k rastlinke a do značnej miery ju ovplyvňuje aj samotné pestovanie.
Samotné pestovanie chilli papričiek je vo všeobecnosti nenáročné, aj keď sa v závislosti od druhu môžu požiadavky líšiť. Čo je pri pestovaní dôležité:
1. Semená (osivo) – dôležitá je predovšetkým kvalita semien, ale zohľadňuje sa aj vyššie spomenutý účel pestovania (na jedenie, resp. ozdobu). Odporúčam kupovať semená európskeho pôvodu. Sú odolnejšie, než semená, ktoré získate napr. z Indie, Mexika a pod. Ak používate vlastné semienka, je dobré vyberať na semeno tie najkvalitnejšie plody. Určite nepoužívajte semienka, ktoré skladujete viac ako tri roky. Dôležité je tiež, aby ste semienka, ktoré plánujete používať na výsev skladovali v tme, suchu a chlade. Odporúča sa tiež vyberať len tie najväčšie semená.
2. Výsev (sadenie)
3. Teplota klíčenia – pri klíčení semien je vhodné udržovať stabilnú teplotu cca 24 – 26 ºC pre odrody chinense a 15 – 25 ºC pre odrody annuun. Stabilná teplota má zásadný vplyv na klíčenie semien.
4. Vlhkosť – zeminu, v ktorej sú vložené semená, je potrebné udržovať neustále vlhkú. Toto pravidlo ale platí len počas klíčenia.
5. Klíčenie – ako už je vyššie spomínané, v závislosti od toho ktorého druhu sa líši aj klíčivosť. Kým niektorým druhom prvé rastlinky vyklíčia už po týždni, iným to môže trvať aj viac ako mesiac.
6. Klíčky
7. Presádzanie
8. Teplota – Treba si uvedomiť, že nejdete pestovať nejaké baranie rohy, resp. tradičné guľaté feferónky, ktoré v našich klimatických podmienkach zvyčajne bez problémov dozrievajú aj na záhrade. Väčšina chilli papričiek je citlivá na nižšie teploty. Na svoje pestovanie vyžadujú vyššie teploty a teda pestovanie v skleníkoch, resp. fóliovníkoch. Inak papričky nemusia stihnúť dozrieť a vaša celoročná práca vyjde navnivoč.
9. Pestovanie
10. Zretie – chilli papričky u všetkých druhov dozrievanú priebežne.
11. Ochrana –
A čo s papričkami ktoré po mesiacoch strávených pestovaním dozrejú? Je to len na Vás, či ich použijete čerstvé na okamžitú spotrebu, alebo ich usušíte, prípadne spracujete iným spôsobom (prinášame niekoľko inšpirácií na spracovanie a uskladnenie recepty).
Keď si nasadíte chilli papričku do kvetináča, môžete mať nielen čerstvé papričky v zimných mesiacoch, ale môžete si vychutnať aj jej dekoratívne vlastnosti. Samozrejme, papričky sú najkrajšie, keď sú obsypané plodmi, ale každého určite ohúri aj paprička vypestovaná do podoby bonsaja.
Chilli papričky nemajú žiadne špeciálne nároky v súvislosti s pestovaním v nádobách. Nevyžadujú ani len nadmerne veľké nádoby pre svoj rast.
Dôležité upozornenie!! Celý rok strávite pestovaním chilli a bola by to škoda, ak by ste s príchodoch jesene a zimy papričky vyhodili. Treba si uvedomiť, že pri pestovaní v interiéri je možné pestovať chilli ako viacročné rastliny. Takže si môžeme dopriať aj čerstvé chilli papričky v studených zimných mesiacoch.
V prípade postupu pestovania v črepníku sa dodržujú spravidla tie isté pravidlá, ako sú uvedené vyššie, aj keď s malými obmenami.
No a teraz niečo z mojich osobných skúseností z pestovania chilli, ktoré predstavujú rozšírenie naštudovaných a odporúčaných informácií. S predávanými zeminami si môžete dovliecť rôzne parazity a nežiaduce organizmy. Jednoduchá rada znie: dajte zeminu do rúry a pečte cca 1 hodinu pri teplote 80 ºC. Nebudete tak musieť neskôr riešiť, ako a čím bojovať proti škodcom ktorí ničia vašu vysnívanú úrodu chilli.
Chilli papričky majú radi teplo, vodu a veľa svetla. Preto je samozrejmé, že papričku je potrebné umiestniť za okno, kde je počas dňa najviac svetla (južná resp. západná strana – tzv. slnečná strana). Ak máte napr. zateplený a zasklený balkón, kde aj teplota dosahuje vyššiu úroveň, treba sledovať vlhkosť pôdy a samozrejme častejšie zalievať rastlinky.
Určite ste spozorovali, že veľká časť kvetov vám v byte po odkvitnutí zožltne a odpadne. Ak chcete mať väčšiu úrodu, je tu jednoduchá pomoc. Treba zobrať štetec a zahrať sa na včielku Máju. Treba každý deň pobehať po jednotlivých kvetov rastliniek a vzájomne ich opeliť. Chilli papričky sú síce samoopelivé, ale malá pomoc neuškodí. Rovnako pomôže, ak sú jednotlivé rastlinky bližšie pri sebe.
Dôležitým bodom pri pestovaní v domácich (izbových) podmienkach je pravidelné zastrihávanie rastliniek. Každým zastrihnutím sa rastlinka rozkonári. Tým sa koruna zahusťuje. Ak nemáte dostatok priestoru, určite to oceníte. Ak vám však na veľkosti nezáleží, zastrihávať nemusíte.
Dôležité je aj pravidelné prihnojovanie.
Keď počas rastu dôjdete k záveru, že je potrebné presadiť rastlinku do väčšieho kvetináča (napr. ak má v ňom rastlinka zlú stabilitu) môžete tak urobiť aj v čase kvitnutia. Je treba len dávať pozor, aby ste pri presádzaní neporušili korene. Najlepšie presadiť kompletne so všetkou zeminou. Rastlina tak utrpí menší šok. Na nejakú chvíľku síce spomalí rast, ale to len z dôvodu, že sa snaží prerásť koreňovým systémom do novej pôdy.
Dôležité je začiatkom roka rastlinu orezať, čím zabezpečíte, že chilli začne hneď začiatkom jari kvitnúť. Treba ale hneď upozorniť na to, že s každým ďalším rokom sa kvalita papričiek znižuje. Takže keď už, tak pestovať max. 2 – 3 roky a potom nové rastlinky. Odporúčam však vypestovať si každý rok nové rastlinky. Kvalita chilli papričiek asi nebude trápiť záujemcov o pestovanie chilli bonsajov, ktoré môžu pestovať tak dlho, ako im to rastlinka dovolí.
Ak ste v prvom roku svojho snaženia o vypestovanie kvalitného, štipľavého, či jedinečného chilli neboli stopercentne úspešní, nič si z toho nerobte. S pribúdajúcimi rokmi a získanými osobnými skúsenosťami sa vaša snaha bude zúročovať a vy zožnete plody vašej snahy.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie