Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Trochu netradične ponúkame ako samostatné jedlo, predjedlo, resp. prílohu k jedlu slaný koláč (štrúdľu) s medvedím cesnakom a chilli.
Dĺžka prípravy: 2 hod.
Porcie:
ako hlavné jedlo: pre 4 - 6 osôb
predjedlo: 10 - 12 osôb
Ingrediencie:
Cesto:
500 g múky, (typ 550 alebo 405)
1/2 kocky čerstvých kvasníc
250 g vlažného mlieka
140 g rastlinného oleja
PL soli
Plnka:
4 veľké zemiaky (vopred uvarené)
soľ
trochu masla
50 ml mlieka
2 hrsť jarnej cibuľky alebo mladá cibuľa
2 hrste čerstvé najemno nasekaného medvedieho cesnaku
200 g ovčieho syra (namrveného)
čierne korenie
2 červené chilli papričky (odroda podľa vlastného uváženia) nadrobno nasekané
1 hrsť hrubo strúhaného Parmezánu
roztopené maslo
1 hrsť slnečnicových alebo tekvicových semienok na posypanie
Vaječný krém (Sabayon):
3 väčšie vajcia
2 ČL soli
soľ
1 PL bieleho vínneho octu
1 hrsť najemno nasekaného medvedieho cesnaku
trochu bieleho vína
na dochutenie kyslá smotana
Príprava:
Príprava kysnutého cesta:
Vo vlažnom mlieku rozpustíme kvasnice a pridáme do misky s múkou, soľou a olejom. Ručne alebo mixérom uhnetieme vláčne cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste.
Príprava plnky:
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme mlieko a privedieme do varu. Ďalej pridáme uvarené a olúpané zemiaky, ktoré nahrubo rozpučíme pomocou pučítka na zemiaky. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku s ovčím syrom, soľou, čiernym korením, nadrobno nasekaným chilli (bez semiačok) a všetko dôkladne vymiešame. Vykysnuté cesto rozprestrieme na pomúčenú kuchynskú utierku a celý povrch natrieme plnkou. Len po okraji (cca 2 cm) necháme čisté cesto na zlepenie. Povrch posypeme nastrúhaným syrom. Pomocou utierky cesto zrolujeme a presunieme na pekáči na papier na pečenie.
Pripravený koláč necháme kysnúť ďalšiu ½ až ¾ hodinu, potom povrch potrieme rozpusteným maslom a posypeme semienkami alebo nastrúhaným syrom. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 - 200 ºC cca 40 - 45 min., resp. kým nie je povrch zlatohnedý.
Medzitým si v šľahacej miske nad parným kúpeľom zmiešame všetky prísady na vaječný krém. Hotový krém sa udržuje teplý tak, že je miska ponorená v horúcej vode až kým nebudeme servírovať koláč. Potom sa ním nakrájané kúsky polejú.
Ako príloha sa k tomuto slanému koláču hodí kyslá dusená kapusta, resp. čerstvá kyslá kapusta, alebo rajčinový šalát. Koláč je tiež možné použiť k pečenému mäsu.
Tip:
Do plnky je možné pre spestrenie chuti pridať aj nadrobno nakrájanú špargľu.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie