Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Príprava: cca 14 hodín
Ingrediencie:
2 kg tekvice
0,5 l červený vínny ocot
0,5 l červené víno
4 ks chilli papričiek Charleston Hot nakrájaných na jemné plátky
4 strúčiky cesnaku
750 g cukru
2 PL morskej soli
1 ČL celého čierneho korenia
Postup:
Z tekvice odstránime jaderníky a dužinu nakrájame na drobné kocky. Ocot z červeného vína a víno vlejeme do hrnca a privedieme k varu. Následne ním zalejeme nakrájanú tekvicu. Takto pripravenú tekvicu zakryjeme a necháme cca 12 hodín odležať.
Chilli papričky rozrežeme, vyberieme jaderníky a nakrájame na tenké prúžky. Na tenké plátky zároveň nakrájame cesnak.
Tekvicové kúsky po odležaní precedíme a necháme odkvapkať. Octovo-vínový vývar zatiaľ zmiešame s cukrom, chilli papričkami, cesnakom, soľou a čiernym korením. Hotovú zmes dáme variť na miernom ohni. Po zovretí pridáme nakrájanú tekvicu a varíme, kým nie je tekvica sklovitá.
Potom tekvicu opakovane precedíme a naložíme ju do pripravených zaváraninových pohárov. Vývar privedieme znova do varu a zalejeme ním pripravené poháre s tekvicou. Poháre po naplnení rýchlo uzavrieme, prevrátime hore dnom a necháme ich vychladnúť. Po vychladnutí ich odložíme na tmavé a chladné miesto (napr. pivnica).
Tip:
Zavárané tekvice sú výborné ako príloha k mäsu a hydine.
Trvanlivosť je cca 6 mesiacov.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie