Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Čo to vlastne je chipotle?
Chipotle sú údením sušené Jalapeno papričky. Je to odvodené zo slova chilpoctli, čo znamená zadymené chilli. V Mexiku predstavuje veľmi obľúbený druh chilli. Dozreté, šťavnaté červené papričky sa vkladajú na niekoľko dní do udiarne, kde ostávajú, až kým nestratia takmer všetku svoju vlhkosť a vlastnosťami a výzorom sa nepodobajú na sušené slivky. Z cca 4,5 kg čerstvých jalapeno papričiek sa takto získa cca 500 g sušených chipotle. Chipotle sú oproti jalapeno papričkám silnejšie čo súvisí aj s tým, že sú sušené a kapsaicín v nich obsiahnutý je koncentrovanejší. Chipotle omáčka, ktorá sa pripravuje s týchto papričiek sa dá použiť takmer ku každému jedlu.
Príprava: 10 min.
Množstvo: 400 ml
Ingrediencie:
2 paradajky
2 chipotles papričky, prípadne aj viac podľa toho, ako štipľavú omáčku chcete
1/2 pohár vody (cca 125 ml)
2 až 3 stonky koriandra nasekaného nadrobno
Postup:
Najprv si opečieme paradajky. Môžu sa opiecť v rúre prípadne priamo nad plameňom. Opekáme, až kým koža na paradajkách nezačne černať a olupovať sa. Takto pripravené paradajky olúpeme a vložíme do mixéra. K paradajkám pridáme chipotle papričky a vodu. Všetko spolu vymixujeme a následne prelejeme do misky. Do takto pripravenej zmesi primiešame nasekaný koriander. Ak máte pocit, že je omáčka príliš riedka, je možné ju naliať do panvice a variť, kým sa neodparí dostatočné množstvo vody.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie