Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Tradičný ázijský recept.
U nás obľúbená polievka predovšetkým vďaka fast foodom.
Porcie: 4 - 5
Ingrediencie:
3 l kuracieho vývaru alebo vývaru z bujónu
300 g kuracieho mäsa, najlepšie prsia
1 balenie bieleho tofu (cca 150 – 200 g)
2 mrkvy
250 g húb Judášovo ucho (Uchovec bazový)
250 g hríbov Šii-take (Huževnatec jedlý)
cca 230 g bambusových výhonkov
150 – 200 g klíčkov mungo
4 – 5 PL svetlej sójovej omáčky
4 – 5 ks chilli
1 ks pór (len biela časť)
1 – 2 vajcia
2 PL červenej kari pasty
cca 3 - 6 PL ryžový ocot
½ ČL čierneho korenia
cukor
soľ
solamyl alebo tapiokový škrob
Postup:
Uchovec bazový namočíme do studenej vody, až kým nezrôsolovatie (cca na 1 hod.), potom sa scedí a nakrája na malé kúsky. Do studenej vody namočíme hríby Šii-take na cca 1 – 2 hodiny a potom ich privedieme do varu a varíme cca 10 minút. Hríby treba potom scediť a vyžmýkať z nich vodu. Následne sa nakrájajú na malé kúsky. Na malé kúsky si ďalej nakrájame mrkvu, pór, tofu, chilli, mungo klíčky a bambusové klíčky. Komu sa zeleninu nechce na malé kúsky krájať, resp. nemá špeciálne strúhadlo, môže použiť aj klasický kuchynský robot.
Keď máme pripravené jednotlivé suroviny, dáme zovrieť vývar, do ktorého vložíme kuracie mäso. Ako náhle je mäso uvarené, vyberieme ho z vody a necháme mierne ochladiť, aby sa dalo krájať na malé kúsky.
Do pripraveného vývaru sa vloží nakrájaná mrkva, pór, kuracie mäso, chilli, tofu, mungo klíčky, hríby šii-take a Judášove ucho a vývar sa privedie k varu. Po cca 10 minútach sa polievka dochutí svetlou sójovou omáčkou, kari pastou a octom. Sójová omáčka a kari pasta zároveň zmenia farbu polievky.
Potom sa hrniec s polievkou položí na silný oheň a privedie do varu. Akonáhle polievka začne vrieť, je potrebné stíšiť oheň. Na slabom ohni sa suroviny varia až do uvarenia.
Do takto pripravenej polievky sa primieša solamyl rozmiešaný v studenej vode, ktorým sa polievka zahustí a dostane svoju tradičnú konzistenciu. Po zahustení je potrebné polievku nechať znova prejsť varom. Polievka je samozrejme dobrá vtedy, keď je štipľavá a zároveň kyslá. Preto je potrebné hotovú polievku ešte ochutnať a podľa potreby okysliť, osladiť, prípadne osoliť. Dôležité je, aby mala polievka vyváženú pálivú sladkokyslú chuť.
Na záver sa do polievky ešte pridajú vajíčka. Vajcia rozbijeme a vylejeme do samostatnej misky. Potom sa dôkladne vymiešajú (vyšľahajú) a opatrne ich vlejeme do polievky. Polievku necháme krátko prevrieť (cca 5 min), následne ju môžeme odstaviť a podávať. Počas vlievania vajcia polievku nemiešame!
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie