Všetko o Chilli a z Chilli
„Nič nie je tak štipľavé aby sa to nedalo zjesť!
Na údenie použijeme pekné, pevné papričky, ktoré nie sú nahnité, obité, bez výrazných mäkkých fľakov. Odporúčame použiť čerstvo obraté papričky. Papričky, ktorým sa ľahko oddeľujú stopky, boli obraté už dávnejšie a sú nevhodné na údenie.
Pri spracovávaní papričiek je dobré použiť gumené rukavice. Dbajme tiež na to, aby sme sa nedotýkali očí.
Papričky pred údením dôkladne umyjeme a osušíme, zároveň môžeme skontrolovať, či nemajú prípadné preliačiny. Papričky môžeme údiť vcelku, alebo odrezať konce papričiek so stopkami a papričky pozdĺžne narezať, čo urýchli čas sušenia a umožní výraznejšie nasiaknutie dymom. Ak by sme chceli docieliť jemnejšiu štipľavosť, odstránime pred údením semiačka a žilky, prípadne zvolíme jemnejšiu odrodu.
Najdôležitejšou ingredienciou pri údení je samozrejme vôňa dreva, ktoré použijeme. Vhodné je drevo z ovocných stromov, ako aj orech, či dub. Pripravte si dostatočné zásoby dreva, aby ste mohli údiť dostatočne dlho. Sušenie chilli papričiek trvá približne 48 hodín, pomôcť si môžete čiastočným vysušením v rúre. Pred samotným údením sa uistite, že udiareň je čistá, mastnota vo vnútri by negatívne ovplyvnila výslednú chuť papričiek. Počas celého údenia udržujte slabý oheň, aby sa papričky sušili a nie varili. Takmer všetky odrody chilli papričiek počas údenia sčernajú a ich povrch zostane kožovitý. Papričky treba úplne vysušiť, inak po čase začnú strácať údenú chuť (čomu sa dá čiastočne predísť ich zamrazením). Údenie môžeme zakončiť v horúcom počasí dosušením na slnku, prípadne môžeme použiť sušičku ovocia (rátajte však s tým, že sušička napáchne), prípadne v rúre na veľmi nízkej teplote (do 100 °C) – čo vás zasa nepoteší jemným pachom v domácnosti asi tak na deň – dva. Papričky sušíme, až kým nie sú úplne krehké.
Údené papričky skladujeme na suchom a chladnom mieste. Pred použitím ich môžeme namočiť asi na hodinu do horúcej vody, papričky sa potom budú dať krájať. Údené papričky je možné i pomlieť a získať tak údené mleté chilli.
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie